Restauracja DWÓR BARTLA

logo

Poczujcie zapach smakowitych podlaskich potraw w naszej restauracji – nowym Dworze Bartla.

Położenie pośród malowniczych biebrzańskich krajobrazów i unikalny ludowy wystrój zapewnią doskonałą oprawę dla duszy i oka przy smakowaniu naszych specjałów – lina w śmietanie, kiełbasy rybnej czy kartaczy, dziczyzny, pierogów i wyśmienitych pasztetów i wyrobów wędliniarskich.

Zapewniamy ciszę, spokój, a w okresie letnim smakowanie na widokowym tarasie z panoramą Biebrzy. Dwór Bartla jest idealnym miejscem na rodzinne obiady, romantyczne kolacje, imprezy integracyjne, firmowe i okolicznościowe do 250 osób.

Ośrodek Bartlowizna i Dwór Bartla położony jest w najczystszym rejonie Polski, nasz znak promocyjny to Zielone Płuca Polski.

Wszystkie nasze potrawy są przygotowywane z ekologicznych produktów najwyższej jakości.

Wyroby wędliniarskie  z Bartlowizny w 2011r. zostały uhonorowane prestiżowym Godlem Teraz Polska.

Wyjątkowe, stylizowane ławy, stoły i ręcznie rzeźbione drzwi, przeniosą Państwa w okres secesji. Bogata wystawa antyków z tego okresu – motocykle, karoce, bryczki, zegary, zwierzęta z całego świata – to kawałek historii miejsca i czasów.

Dla podkreślenia miejsca i Biebrzy w środku umieściliśmy oczko wodne z rybami i kaskadą, a kto się nasyci historią zapraszamy na taras nad wodą z widokiem na Biebrzę – dziką i nieokiełznaną przyrodę.

Autorem projektu i całej koncepcji jest mgr inż. Henryk Bartlewski, który dzięki podróżom po całym świecie pokazuje kulturę, zwyczaje, wyrafinowane menu w wyjątkowej niepowtarzalnej architekturze.

Nasza bogata oferta gastronomiczna to:
smaczne i urozmaicone śniadania w stylowej jadalni różnorodne zestawy obiadowe również wegetariańskie
zestawy na kolacje grillową
zestawy na kolacje uroczystą
zestawy na kolacje regionalne – stół wiejski
dania płonące serwowane przez szefa kuchni

Za przygotowywane i serwowane regionalne wyroby otrzymaliśmy tytuł Arcymistrza Dobrych Praktyk Gastronomicznych.

Komfortu pobytu dopełni klimatyzowane wnętrze Dworu Bartla.

Zapraszamy do naszego sklepiku z wyrobami regionalnymi znajdujacego się w Dworze „Bartla”.

INFORMUJEMY, IŻ Z UWAGI NA WZMOŻONY RUCH I REZERWACJE – OBSŁUGUJEMY W WYBRANE DNI WEDŁUG SKRÓCONEJ KARTY.

MENU DWORU BARTLA

Specjały Dworu Bartla

Kiełbasa rybna na gorąco (lin, karaś, leszcz, sum, szczupak, płoć, okoń) z cebulką, chrzanem i ogórkiem kiszonym

Pierogi ze szczupakiem w muślinowym sosie limonowym

Zupa rybna z zacierkami i łezką kwaśnej śmietany na bulionie z białych ryb z Biebrzy

Pieczony filet z sandacza w klarowanym maśle na sosie porowym, podany z kaszotto jęczmiennym i warzywami na parze

Burger z mięsem z jelenia  z lekkim aromatem dymu dębowego (Bułka pszenna własnego wypieku ,ser regionalny ,pomidor malinowy ,
sałata, górek, cebula ,majonez domowy z oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, aromatyzowanego jałowcem, sos gorczycowy.)

 

DANIA REGIONALNE

Baba ziemniaczana z sosem grzybowym

Kartacze podlaskie z dziczyzną – pyzy goniądzkie z okrasą

Gulasz z dziczyzny podany z plackami ziemniaczanymi lub babą ziemniaczaną

Udziec z jelenia szpikowany wędzonką, marynowany i duszony w ziołach i czerwonym winie, podany z regionalna babą ziemniaczaną lub plackami ziemniaczanymi i bukietem warzyw

 

ZAKĄSKI ZIMNE I GORĄCE

Filet ze szczupaka biebrzańskiego marynowany w zalewie korzennej na sałacie z kurkami i pesto bazyliowym

Śledź tradycyjny w oleju rydzowym z czerwonym pieprzem

Półmisek wędlin z dworskiej wędzarni dla 2 os.

Przysmak Bartla-aromatyczny smalczyk z ziołami i borowikiem brunatnym

Plastry polędwicy wołowej z płatkami sera regionalnego

Bigos myśliwski z dziczyzną, czerwonym winem i grzybami leśnymi

Tradycyjne, ręcznie robione  pierogi

Pielmieni litewskie z kwaśną smietaną lub w rosole

Pierogi z mięsem z jelenia podane z sosem z czarnej porzeczki

Pierogi ruskie z okrasą

 

SAŁATY

Sałata z pieczonych buraków z serem regionalnym i ziarnami słonecznika w pikantnym winegret

Miks sałat z serem biebrzańskim z czarnuszką i czosnkiem, bakaliami z rozmarynowym winegret

Miks sałat z grillowanym kurczakiem w sosie jogurtowo- czosnkowym

 

ZUPY

Żur na wywarze chrzanowym z jajem i białą kiełbasą własnego wyrobu

Zupa dnia – o sczegóły prosimy pytać kelnera

 

DANIA OBIADOWE

Lin w śmietanie, duszony w białym winie podany z ziemniakami i bukietem warzyw

Filet z okonia z patelni podany na liściach szpinaku z ziemniakami opiekanymi

Tradycyjna kaczka pieczona (1/ 2sztuki) podana w sosie żurawinowym z buraczkami balsamico oraz kopytkami

Pierś z kurczaka zagrodowego zapiekana, podana z karotką, masłem i ziemniakami

Sznycel schabowy tradycyjnie smażony na smalcu, podany na kapuście z grzybami i ziemniakami

 

DANIA WEGETARIAŃSKIE I WEGAŃSKIE

Placki ziemniaczane z podgrzybkami w śmietanie

Pierogi ruskie z kwaśną śmietaną

Pierogi z soczewicą z maślanym sosem z czarnuszką

Naleśniki ze szpinakiem z sosem serowym

Kaszotto jęczmienne z bukietem warzyw

 

 

DANIA DLA DZIECI

Filet z kurczaka z frytkami i karotką

Naleśnik z prażonymi jabłkami, sosem czekoladowym i bitą śmietaną i gałką lodow

 

Zapraszamy i życzymy smacznego!

Gospoda Bartla

Gospoda posiada klimatyzowaną salę.

Gospoda na wodzie

Niesamowite miejsce w samym sercu Biebrzańskiego Parku Narodowego.

Zaraz obok Dworu Bartla znajduje się Gospoda na wodzie.