Restauracja DWÓR BARTLA

logo

Poczujcie zapach smakowitych podlaskich potraw w naszej restauracji – nowym Dworze Bartla.

Położenie pośród malowniczych biebrzańskich krajobrazów i unikalny ludowy wystrój zapewnią doskonałą oprawę dla duszy i oka przy smakowaniu naszych specjałów – lina w śmietanie, kiełbasy rybnej czy kartaczy, dziczyzny, pierogów i wyśmienitych pasztetów i wyrobów wędliniarskich.

Zapewniamy ciszę, spokój, a w okresie letnim smakowanie na widokowym tarasie z panoramą Biebrzy. Dwór Bartla jest idealnym miejscem na rodzinne obiady, romantyczne kolacje, imprezy integracyjne, firmowe i okolicznościowe do 250 osób.

Ośrodek Bartlowizna i Dwór Bartla położony jest w najczystszym rejonie Polski, nasz znak promocyjny to Zielone Płuca Polski.

Wszystkie nasze potrawy są przygotowywane z ekologicznych produktów najwyższej jakości.

Wyroby wędliniarskie  z Bartlowizny w 2011r. zostały uhonorowane prestiżowym Godlem Teraz Polska.

Wyjątkowe, stylizowane ławy, stoły i ręcznie rzeźbione drzwi, przeniosą Państwa w okres secesji. Bogata wystawa antyków z tego okresu – motocykle, karoce, bryczki, zegary, zwierzęta z całego świata – to kawałek historii miejsca i czasów.

Dla podkreślenia miejsca i Biebrzy w środku umieściliśmy oczko wodne z rybami i kaskadą, a kto się nasyci historią zapraszamy na taras nad wodą z widokiem na Biebrzę – dziką i nieokiełznaną przyrodę.

Autorem projektu i całej koncepcji jest mgr inż. Henryk Bartlewski, który dzięki podróżom po całym świecie pokazuje kulturę, zwyczaje, wyrafinowane menu w wyjątkowej niepowtarzalnej architekturze.

Nasza bogata oferta gastronomiczna to:
smaczne i urozmaicone śniadania w stylowej jadalni różnorodne zestawy obiadowe również wegetariańskie
zestawy na kolacje grillową
zestawy na kolacje uroczystą
zestawy na kolacje regionalne – stół wiejski
dania płonące serwowane przez szefa kuchni

Za przygotowywane i serwowane regionalne wyroby otrzymaliśmy tytuł Arcymistrza Dobrych Praktyk Gastronomicznych.

Komfortu pobytu dopełni klimatyzowane wnętrze Dworu Bartla.

Zapraszamy do naszego sklepiku z wyrobami regionalnymi znajdujacego się w Dworze „Bartla”.

INFORMUJEMY, IŻ Z UWAGI NA WZMOŻONY RUCH I REZERWACJE – OBSŁUGUJEMY W WYBRANE DNI WEDŁUG SKRÓCONEJ KARTY.

MENU DWORU BARTLA

Specjały Dworu Bartla

Zupa rybna z zacierkami i łezką kwaśnej śmietany przygotowana na bulionie z białych ryb z Biebrzy

Pieczony filet z sandacza w klarowanym maśle na sosie porowym, podany z kaszotto jęczmiennym i warzywami na parze

Filet z suma saute, podany na liściach szpinaku z ziemniakami opiekanymi

Lin w śmietanie duszony w białym winie z dodatkiem słodkiej śmietanki, podany z młodymi ziemniakami i bukietem warzyw

Filet z okonia w bekonie, podany na bukiecie sałat z sosem cytrynowym i ziemniakami opiekanymi

Pierogi ze szczupakiem w muślinowym sosie limonowym

 

DANIA REGIONALNE

Kartacze podlaskie z dziczyzną – pyzy goniądzkie z okrasą

Gulasz z dziczyzny duszony z warzywami i borowikiem brunatnym, podany z plackami ziemniaczanymi lub babą ziemniaczaną z łezką kwaśnej śmietany

Baba ziemniaczana z sosem grzybowym

Placki ziemniaczane z łezką kwaśnej śmietany

 

ZAKĄSKI ZIMNE I GORĄCE

Filet ze szczupaka biebrzańskiego marynowany w zalewie korzennej na sałacie z kurkami i pesto z czosnku niedźwiedziego

Śledź tradycyjny w oleju rydzowym z czerwonym pieprzem

Kiełbasa rybna na gorąco (lin, karaś, leszcz, sum, szczupak, płoć, okoń) z cebulką, chrzanem i ogórkiem kiszonym

Zagrycha dworska (mięsa pieczone, salceson dworski, pasztet z gęsi, biebrzańskie sery, przysmak Bartla z borowikami), z piklami, chrzanem i grzybami marynowanymi

Przysmak Bartla-aromatyczny smalczyk z ziołami i borowikiem brunatnym

Plastry polędwicy wołowej z płatkami sera regionalnego

Talerz serów z bakaliami

Torcik ziemniaczany z pstrągiem wędzonym i sałatą winegret

Bigos myśliwski z dziczyzną, czerwonym winem i grzybami leśnymi

 

SAŁATY

Miks sałat z serem biebrzańskim z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim,bakaliami z rozmarynowym winegret

Miks sałat z grillowanym kurczakiem, pomarańczą, granatem i orzechami

Sałata z pieczonych buraków z serem i ziarnami słonecznika w ziołowym winegret

 

ZUPY

Żur na wywarze chrzanowym z jajem i białą kiełbasą własnego wyrobu

Aromatyczna zupa krem

 

DANIA OBIADOWE

Ryby smażone, podane na liściach szpinaku z sosem cytrynowym i bukietem warzyw

Filet – Sandacz, Lin, Sum, Okoń, Sielawa z patelni

Ryby zapiekane pod beszamelem z duszonymi warzywami

Filet – Sandacz, Lin, Sum, Okoń  – ryby w śmietanie (duszone w zalewie z białego wina i słodkiej śmietanki) z bukietem warzyw lub surówką sezonową

Filet – Sandacz, Lin, Okoń – ryby z wody z bukietem warzyw lub surówką sezonową

 

DANIA OBIADOWE MIĘSNE

Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami, podana z konfiturą porzeczkową i opiekanymi ziemniakami

Pierś z kurczaka zagrodowego zapiekana w jajku, podana z młodymi ziemniakami i surówką sezonową

Sznycel schabowy tradycyjnie smażony na smalcu, podany z młodymi ziemniakami z koperkiem i surówką

Stek z polędwicy wołowej, podany z pomidorem faszerowanym szpinakiem,frytkami stekowymi i sosem z zielonego pieprzu

Rumsztyk z siekanej wołowiny grillowany z sosem lutenica podany na mixie sałat z frytkami stekowymi

Udziec z jelenia szpikowany wędzonką, marynowany i duszony w ziołach i czerwonym winie, podany z regionalną babą ziemniaczaną i warzywami

Pierogi z mięsem, podane z sosem porzeczkowym

Pierogi z serem ze śmietanką i cynamonem

 

DANIA WEGETARIAŃSKIE I WEGAŃSKIE

Pierogi ruskie z kwaśną śmietaną

Pierogi z soczewicą z maślanym sosem z czarnuszką

Naleśniki ze szpinakiem z sosem serowym

Kaszotto jęczmienne z bukietem warzyw

 

DANIA DLA DZIECI

ilet z kurczaka z frytkami i karotką

Naleśnik z prażonymi jabłkami, sosem czekoladowym i bitą śmietaną

 

Zapraszamy i życzymy smacznego!

Gospoda Bartla

Gospoda posiada klimatyzowaną salę.

Gospoda na wodzie

Niesamowite miejsce w samym sercu Biebrzańskiego Parku Narodowego.

Zaraz obok Dworu Bartla znajduje się Gospoda na wodzie.